Ford Mondeo

Ford Mondeo Brošura

Hibridna tehnologija

Novi Mondeo Hybrid pokreću dva izvora snage: konvencionalni motor s gorivom i električni motor s baterijom. Sustav automatski mijenja pogonske sklopove ili objedinjuje oba pogonska sklopa kako bi osigurao savršen spoj snage i učinkovitosti. Kako bi cijeli sustav bio još učinkovitiji, sustav regenerativnog kočenja zadržava do 90% energije koja se inače gubi uslijed trenja te istu reciklira kako bi se napunila visokonaponska baterija.

 

Uživajte u prednostima hibridno-električne tehnologije

Kao što i dolikuje automobilu koji predvodi tehnologiju, Mondeo je dostupan kao hibridno električno vozilo (HEV). Ujedinjavanjem prednosti električnog i benzinskog pogona potpuno novi Mondeo Hybrid omogućuje uživanje u iznimnoj učinkovitosti i profinjenosti, a ujedno oduševljava performansama i dosegom. Regenerativno kočenje, inovativni Smartgauge uz “Brake Coach” i drugi pametni sustavi pomoći će vam još bolje iskoristiti snagu i učinkovitost vozila.

Vozite pametnije

Fordov mjenjač s opcijom EcoGuide koristi pametni dizajn i intuitivno sučelje koje vam pomaže u učinkovitijoj vožnji. LCD zaslon visoke razlučivosti na upravljačkoj ploči prikazuje informacije o vožnji u stvarnom vremenu, uključujući razinu goriva i snage baterije dok animacija na zaslonu prikazuje kada vozite najučinkovitije kako biste maksimalno povećali uštedu.

Punjenje u vožnji

Kod novog Mondeo Hybrida nema potrebe za punjenjem automobila na mreži s obzirom da sustav regenerativnog kočenja zadržava energiju koja se obično troši kod kočenja, a zatim istu koristi za punjenje baterije. Benzinski motor pokreće generator koji šalje energiju natrag do baterije što  omogućuje Mondeu da se prebaci na električnu energiju kada je potrebno povećati učinkovitost.

Dizajniran za smanjenje emisija u svrhu uštede goriva i novca

Inteligentni dizajn, pametna tehnologija i precizni inženjering povećavaju prednosti hibridnog električnog vozila (HEV). Hibridna tehnologija u najvažnijem trenutku prelazi s benzinske na električnu snagu što rezultira besprijekornim performansama, uzbudljivim iskustvom vožnje i kombiniranom potrošnjom goriva od samo 54.3 mpg.

Istaknite se

Novi Ford Mondeo Hybrid dizajniran je da se ističe gdje god krenete, a čiste, isklesane linije ostavljaju snažan vizualan dojam. Kromirana rešetka i impresivni 18-inčni aluminijski naplatci nadopunjuju dizajn kako bi stvorili suvremeni izgled koji odgovara njegovom naprednom, hibridnom motoru.

Doživljaj vožnje

Novi Ford Mondeo je opremljen naprednim tehnologijama osmišljenima kako bi vam olakšale život. Pojedini sustavi, kao što su prilagodljivi tempomat sa sustavom Stop&Go i sustavom održavanja vozila u traci, kontinuirano prate i reagiraju na promjene u uvjetima na cesti, prometu i vašoj vožnji. Ostale korisne značajke, uključujući sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici i sustav pomoći pri parkiranju pomažu u sofisticiranijem iskustvu vožnje bez stresa.

Tempomat koji automatski zaustavlja i ponovno pokreće vaš Mondeo

Prilagodljivi tempomat s tehnologijom Stop&Go omogućuje vam odabir brzine koju želite da sustav održava. Ako ugrađeni radarski senzor otkrije vozilo ispred sebe, automatski će usporiti vaše vozilo kako bi zadržao unaprijed postavljenu udaljenost i može čak i zaustaviti vozilo u prometnoj gužvi. Nakon što se cesta ispred vozila oslobodi, sustav će ponovno ubrzati vozilo na odabranu brzinu.
* Sustav Stop &Go dostupan je samo kod EcoBlue dizel motora

LED dnevna svjetla za stil i vidljivost

Energetski učinkovita i uz upečatljiv novi dizajn, nova LED dnevna svjetla pomažu vam da Vas drugi uoče tijekom dana.

Napredni sustav održavanja vozila u voznoj traci

Sustav pomoći pri održavanju vozila u traci koristi kameru koja je usmjerena prema naprijed i detektira nenamjerni izlazak iz trake. Sustav održavanja vozila u traci upozorava vas vibriranjem kola upravljača, uz dodatno vizualno upozorenje. Sustav pomoći pri održavanju vozila u traci može pružiti pomoć pri okretanju upravljača kako biste se sigurno vratili u pravu traku u slučaju spore reakcije ili izostanka iste. Tehnologija je dizajnirana za ceste s više traka (kao što su autoceste) te će se automatski deaktivirati pri brzinama ispod 70 km/h ili je možete ručno isključiti.

Još jednostavnije parkiranje

Sustav aktivne pomoći pri parkiranju vas može usmjeriti, kako na paralelna, tako i na okomita parkirna mjesta. Sustav može parkirati vozilo u paralelne prostore samo 20% duže od vašeg vozila. Jednostavno pritisnite gumb, nakon čega će senzori ovog inovativnog sustava pronaći odgovarajuće mjesto za parking vašeg vozila. Zatim će vas automatski usmjeriti na odabrano mjesto, pri čemu koristite papučicu gasa, spojku i kočnice slijedeći upute na zaslonu i zvučne signale. Sustav za izlazak s parkinga osmišljen je kako bi vam pomogao da izađete iz paralelnog parkirnog mjesta na isti način.

Pouzdanost u različitim okolnostima

Inteligentni pogon na sve kotače može odrediti prianjanje, ravnotežu u zavoju i odziv u mokrim, suhim ili ledenim uvjetima i na različitim terenima. Tehnologija je u mogućnosti prebaciti pogon na prednju ili stražnju osovinu, ovisno o zahtjevima.

Tehnologija koja vidi ono što ljudsko oko ne može

Fordov sustav upozorenja na vozila u mrtvom kutu koristi radarske senzore koji su smješteni s obje strane Mondea i upozoravaju vas svjetlosnim signalima u bočnim retrovizorima. Kada izlazite s parkirališta, sustav upozorenja na ostala vozila pomaže vam u otkrivanju nadolazećeg prometa (vozila i bicikli) s obje strane vozila. Ako senzori otkriju da se vozilo okreće u putanji nadolazećeg prometa, upozorit će vozača zvučnim i vizualnim upozorenjem.

Uočava prometne znakove koji vam mogu promaknuti

Bilo da se znakovi nalaze sa strane ili iznad ceste, bilo da su trajni ili privremeni, sustav prepoznavanja prometnih znakova ih može identificirati. Znakovi ograničenja brzine i zabrane pretjecanja prikazani su na instrument ploči te vas tako upozoravaju na promjene ograničenja brzine.

Multi-link za izvrsnu vožnju i rukovanje

Mondeov multi-link postavlja standard u stabilnosti vožnje te izvrsni odziv, kontrolu i kvalitetu vožnje.

Postavite vlastito ograničenje brzine, a Mondeo će voziti unutar postavljenih granica

Integriran s funkcijom tempomata, sustav ograničenja brzine omogućuje vam podešavanje maksimalne brzine. Vozilo ostaje unutar te brzine, zbog čega možete nesmetano pratiti cestu. Kada trebate ići brže, jednostavno pritisnite čvrsto papučicu gasa kako biste promijenili postavke sustava.

Olakšava vidljivost bez zasljepljivanja drugih

Korisna pomoć pri vožnji noću, automatska kontrola dugog svjetla privremeno isključuje duga svjetla kada detektira nadolazeći promet ili vozilo ispred vas, sprečavajući vas tako da zasljepljujete druge vozače. Sustav se potom automatski vraća na duga svjetla, omogućujući vam maksimalnu vidljivost.

Servo upravljač koji reagira u svakoj situaciji

Električni servo upravljač (EPAS) samostalno se prilagođava brzini vozila i uvjetima u vožnji. Prilikom manjih brzina sustav olakšava okretanje upravljača za jednostavnije manevriranje. Prilikom većih brzina, kada vam treba veći nadzor, sustav omogućuje čvršće upravljanje. Uz novi nadzor zanošenja, elektronski servo upravljač uključuje i bočni vjetar i druge uvjete u vožnji, dok aktivni nadzor neravnina pak uklanja neželjene vibracije na kolu upravljača.

Dodatan nadzor kod kretanja vozila uzbrdo

Sustav za pomoć kod kretanja uzbrdo privremeno sprečava pomicanje vozila nazad i naprijed. Sustav radi tako da dodatne 3 sekunde drži tlak u kočnom sustavu što vam omogućuje da na miru i nadzirano pomaknete stopalo s kočne papučice na papučicu gasa.

Jednostavnija i sigurnija vožnja

Stupovi, ograde, niski zidovi … Stražnja kamera prikazuje područje iza vozila zaslonu u središnjoj konzoli. Osim što detektira objekte, sustav prikazuje i nevidljive smjernice za pomoć pri parkiranju u ionako tijesnim parkirnim mjestima. Kamera se automatski aktivira kada odaberete vožnju unatrag.

Ford SYNC mulitmedijalni sustav

Važan oblik sustava Ford SYNC multimedijalni sustav*,može spasiti živote i pozvati pomoć u nuždi. U slučaju da dođe do prometne nezgode, aktiviranjem sigurnosnog jastuka ili isključenjem pumpe za gorivo, sustav samostalno direktno poziva Centar za obavještavanje. Poziv možete prekinuti ili razgovarati s osobom koja prima poziv. Najvažnije je da sustav posreduje ključne informacije, na primjer GPS koordinate, čak i ako ste bez svijesti.

Udobnost i praktičnost

Novi Ford Mondeo koristi pametnu tehnologiju i inteligentni dizajn kako bi osigurao da vi i vaši putnici dobijete najviše iz svake vožnje. Od prilagodljivog ambijentalnog osvjetljenja koje odgovara vašem raspoloženju do automatske kontrole temperature, pa čak i prednjih masažnih sjedala. Svaki detalj osmišljen je kako bi vaše vrijeme provedeno na cesti bilo opuštajuće.

Praktičnost se susreće s učinkovitošću

Zbog sve većih baterija većina hibridnih vozila žrtvuje prostor. Međutim, zahvaljujući pametnom inženjeringu i inteligentnom dizajnu, novi Mondeo karavan ima sav prostor koji vam je potreban uz zapremninu kabine od 1.508 litara i ravan pod.

Hands-free pozivi sa SYNC 3

SYNC 3 je do sada naša najnaprednija verzija. Brža je i jednostavnija za korištenje, s poboljšanim glasovnim naredbama i još više funkcionalnosti. Novo sučelje ima veće tipke za poboljšano rukovanje, a zaslon u boji osjetljiv na dodir sada sadrži mogućnosti zumiranja i povlačenja prstom koje je moguće pronaći na pametnim telefonima i tablet računalima, a sve u svrhu intuitivnije navigacije. SYNC 3 također podržava AppLink, Appleov CarPlay i Android Auto* za prikaz informacija vašeg pametnog telefona na zaslonu osjetljivom na dodir.

[*] Mnoge funkcije su dostupne samo dok su spojene na podatkovnu vezu; primjenjuju se naknade za prijenos podataka.

Električna vrata prtljažnika za jednostavno otvaranje i zatvaranje

Ovaj pametni sustav pojednostavljuje utovar i istovar prtljage iz vašeg Mondea.
Vrata prtljažnika će se automatski otvoriti ili zatvoriti pritiskom na gumb. Ova značajka omogućuje čak i postavljanje željene visine otvaranja vrata prtljažnika.

Brzo očistite vjetrobransko staklo pomoću značajke “Quickclear”

Ova sofisticirana značajka omogućuje vam da uz lagani pritisak na prekidač sustav u nekoliko sekundi odmrzne vjetrobransko staklio i brisače. Sustav djeluje u nekoliko sekundi, čak i na temperaturama ispod nule.

Panoramski krov za vedriji osjećaj

Pritiskom na gumb, elektronski upravljano krovno sjenilo pomiče se dopuštajući prirodnom svjetlu ulazak kroz panoramski krov.

Vaše glazbene mogućnosti

Odaberite napredni zvučni sustav Sony DAB s 12 hi-fidelity zvučnika.

Postavite temperaturu koja vam odgovara

S dodatnom elektroničkom automatskom kontrolom temperature jednostavno odaberite točnu unutarnju temperaturu koju želite, a sustav će je održavati naprednom klimatizacijom.

Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši

Brisači osjetljivi na kišu uključe se kada otkriju vodu na vjetrobranskom staklu, a zatim prilagode brzinu kako bi se uhvatili u koštac s bilo kojim vremenskim uvjetima. Možete odabrati između nekoliko razina osjetljivosti koje određuju koliko vode se može nakupiti prije aktiviranja brisača.

Vanjski retrovizori koji štite sami sebe

Kako biste izbjegli slučajno oštećenje, elektronski preklopivi retrovizori preklapaju se prema unutra kada ste parkirani. U preklopljenom stanju oni također štite stilske pokazivače smjera ugrađene u vanjske retrovizore.

Bezbrižno zajedničko korištenje vozila s funkcijom MyKey®

Značajka Ford MyKey® omogućuje vam da namjestite najveću dopuštenu brzinu, upozorenje za korištenje sigurnosnog pojasa i čak glasnoću zvučnog sustava. Tehnologija vam omogućuje veću bezbrižnost ako vozilo posudite prijatelju ili obiteljskom članu jer možete programirati ograničenja koja vrijede za odabrani ključ dok “admin” ključ bez ograničenja možete sigurno spremiti za sebe.

Sjedala koja pružaju dodatnu podršku i masažu

Grijana sjedala dostupna su za vozača i suvozača. Električno podesiva sjedala pružaju dodatnu podršku tamo gdje vam je potrebna te vam čak nude i masažu, pomažući vam tako da ostanete svježi na dugim putovanjima.

Inovativna središnja konzola koja vam omogućuje kontrolu

Napredna, višenamjenska središnja konzola omogućuje upravljanje mnogobrojnim sustavima vozila s jednog mjesta. Sve funkcije su jasno prikazane na zaslonu, a možete im pristupiti i preko kontrola na upravljaču.

Podesite osvjetljenje tijekom noći kako bi odgovaralo vašem raspoloženju

Ambijentalna rasvjeta omogućuje vam dodavanje suptilnog i sofisticiranog tona u unutrašnjost vozila noću.

Performanse i učinkovitost

Novi Ford Mondeo dostupan je s nizom snažnih i štedljivih motora, dopunjenih automatskim 8-stupanjskim ili ručnim 6-stupanjskim mjenjačima. Odaberite između hibridnog, naprednog benzinskog ili dizelskog motora koji svi isporučuju željenu snagu i učinkovitost koju vam je potrebna.

Učinkovitije punjenje baterije

Suprotno običnim sustavima, pametno regenerativno punjenje akumulator puni samo kada je potrebno i izbjegava punjenje za vrijeme ubrzavanja, ako je to moguće. Tako možete sačuvati više goriva i dodatno smanjiti emisiju.

Potrošite manje goriva sa Start-Stop sustavom

Kada vozilo miruje ispred semafora ili u slobodnom hodu čekate u prometnom zastoju, ova tehnologije može samostalno isključiti motor (pri tome i dalje jamči opskrbu i rad važnih elemenata kao što su svjetla, klimatski uređaj, radio i sustav Ford SYNC). Kada želite krenuti, odaberite prvu brzinu ili uz korištenje mjenjača pritisnite na papučicu gasa i sustav će ponovno pokrenuti motor. Start-Stop sustav je posebno učinkovit u gradskom prometu gdje može uštedjeti 10 % goriva (u ciklusu s gradskom vožnjom).

Bolja aerodinamika za veću sigurnost

U sporoj vožnji aktivna maska otvara letvice za bolje hlađenje motora. Kada se brzina poveća, maska se samostalno zatvara kao bi se poboljšala aerodinamika i štedilo gorivo. Ova tehnologije može napraviti veliku razliku tijekom vremena.

Udobno mijenjanje brzina vršcima prstiju

Vaš Mondeo nudi automatske komande za mijenjanje papučica koje se inače mogu naći samo na vrhunskim sportskim automobilima. Tehnologija inspirirana utrkama omogućava agilne promjene brzina bez napora, pri čemu se koriste samo vršci prstiju. Budući da su kontrole papučica montirane na upravljaču, kod vožnje u zavojima možete učinkovitije mijenjati brzinu.

Ručni mjenjači usklađeni s motorom

Na raspolaganju su dva 6-stupanjska ručna mjenjača. Prvi je prilagođen za 1.5-litreni EcoBoost motor, a drugi je dostupan s 2.0-litrenim EcoBlue motorom.

EcoBoost: Izvucite najbolje iz svog motora

EcoBoost benzinski motor koristi kombinaciju izravnog ubrizgavanja goriva i turbo punjenja kako bi pružio izvanredne performanse i uštedu goriva. 1,5-litreni EcoBoost proizvodi 165 KS. Euro Stage 6D Temp standard za emisije.

Dizel mogućnosti

Preferirate dizel? U tom slučaju odaberite iz niza raspoloživih opcija: 150KS, 190KS? Svi oni uključuju najnoviju tehnologiju motora kako bi se poboljšala snaga, okretni moment i ekonomičnost, a istovremeno su u skladu sa strogim propisima o emisiji štetnih plinova Euro Stage 6.2.

Sofisticirani i elegantni okretni gumb za biranje stupnjeva prijenosa

Kod vozila s automatskim mjenjačem i EcoBlue motorom, rotirajući mjenjač zamjenjuje tradicionalnu ručicu mjenjača. Tako preuzimate kontrolu nad naprednim novim automatskim sustavom prijenosa, s poboljšanim ubrzanjem i iznimno jednostavnim promjenama brzina. Također daje unutrašnjosti mnogo čišći dizajn i povećava prostor u kabini.

Sigurnost i zaštita

Novi Ford Mondeo opremljen je naprednim sigurnosnim sustavima osmišljenim kako bi vama, vašim putnicima i ostalim sudionicima u cestovnom prometu pružili sigurnost. Pojedine tehnologije, uključujući sustav pomoći prije sudara s tehnologijom detekcije pješaka, mogu proaktivno pomoći u izbjegavanju incidenata. Dok drugi sustavi, kao što su stražnji sigurnosni pojasevi na napuhavanje, pomažu u zaštiti ljudi u slučaju prometne nezgode.

Kontrolirajte situaciju u svim okolnostima

Elektronski sustav kontrole stabilnosti stalno prati napredak vašeg vozila. Osjeća kada vozilo gubi kontakt s cestom i automatski primjenjuje kočni impuls na pojedine kotače u svrhu stabilizacije. Koristeći napredne senzore iz sustava protiv blokiranja kotača i sustava kontrole proklizavanja, sustav nadzire ponašanje vozila.

Sustav pomoći prije sudara s tehnologijom detekcije pješaka

Ova tehnologija skenira cestu radi otkrivanja vozila i pješaka ispred vas i upozorava vas na njihovu prisutnost. Ako ne reagirate, sustav automatski primjenjuje kočnice, smanjujući tako ozbiljnost prometnih nezgoda i pomažući vam da ih izbjegnete.

Dodatna snaga za kočenje u nuždi

Sustav za pomoć kod kočenja u nuždi pomaže zajamčiti maksimalnu učinkovitost kočnica u hitnim slučajevima. Nadzor teče samostalno preko elektronskog sustava za stabilnost koji registrira vaš pritisak na kočnu papučicu i samostalno ga povećava ako je to potrebno.

Sami odaberite koja vrata želite zaključati ili otključati

Novi sustav centralnog zaključavanja s daljinskim upravljačem još je sigurniji nego do sada. Tako možete odabrati otvaranje pojedinih vrata, a druga mogu ostati sigurno zaključana dok ne aktivirate prekidač na vozačevim vratima. Isti prekidač nadzire zaključavanje i otključavanje svih vrata vozila.